Kansalaislähtöinen sosiaalipolitiikka kilpailuvaltiossa

Sosiaalipolitiikan prof. emer. Juhani Laurinkarin teos Kansalaislähtöinen sosiaalipolitiikka kilpailuvaltiosssa on ensimmäinen kokonaisvaltainen katsaus yhteisötalouden sosiaalipolitiikkaan.

Kirjan on kustantanut Osuustoimintakeskus Pellervo yhteistyössä Ajatushautomo Kompassin kanssa.

Kansalaislähtöinen sosiaalipolitiikka kilpailuvaltiossa -teos on vapaasti luettavissa ja ladattavissa Osuustoimintakeskus Pellervon sivuilla.

Katso taltiointi julkaisuwebinaarista 26.3.2021 Pellervon sivulla.

Valtion ja markkinakapitalismin välimaastossa toimiva yhteisötalous on taloudellisten pyrkimysten ohella kansalaislähtöinen keino ehkäistä ja hoitaa sosiaalisia ongelmia, joita kova markkinatalous tuottaa tai joita ei voida markkinalähtöisesti ratkaista. Yhteisötalouden piiriin kuuluvissa organisaatioissa, joita ovat osuuskunnat, keskinäiset yhteisöt, voittoa tavoittelemattomat yhteisöt, järjestöt ja säätiöt, päätäntävalta perustuu henkilö-ääni-periaatteeseen, ei osakeomistukseen.

Nykyisin yhteisötalouden organisaatiot toteuttavat monipuolisesti myös sosiaalipolitiikan alaan kuuluvia tehtäviä yhteiskunnassa. Teoksessa tarkastellaan sekä tulonsiirtoja että sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamista kilpailutalouden olosuhteissa.

Teoksen kirjoittaja on sosiaalipolitiikan emeritusprofessori ja kokenut yhteisötalouden tutkija ja vaikuttaja Juhani Laurinkari. Teos soveltuu oppikirjaksi korkeakouluihin sekä lukemistoksi kaikille sosiaalipolitiikasta ja taloudesta kiinnostuneille.

Julkaisutilaisuus pe 26.3.2021

Avaussanat ja juonto: toimitusjohtaja Sami Karhu, Pellervo
Alustus: prof. emer. Juhani Laurinkari, Itä-Suomen yliopisto
Arvionitipuheenvuoro: YTT, yliopistonlehtori Veli-Matti Poutanen, Itä-Suomen yliopisto
Kommenttipuheenvuorot: kansanedustaja, YTT Jari Koskela ja toiminnanjohtaja Tapio Luoma-aho (Kompassi)