Julkaisut

Powering the Debate on EU Energy Policy: Towards Carbon Neutrality or Increasing Fragility?

Gavin Synnott & Tapio Luoma-aho (eds.). Kompassi & WMCES 2019

The European Union has set the ambitious target of becoming the world’s first climate-neutral continent by 2050. Carbon-free energy production is an integral part of the solution, but is the EU on the road towards carbon neutrality yet or not? What kind of geopolitical and technological risks are involved in the energy systems of today and in the future?
This booklet provides some food for thought for decision-makers and anyone who is interested on what is arguably the most complex system on earth: energy networks.

The book includes contributions by Dimitar Lilkov (WMCES), Rauli Partanen (Think Atom), Timo Lehtimäki (Suomen Erillisverkot oy), Sami Karhu (Pellervo Coop Center) and Tapio Luoma-aho.

ISBN-978-952-7289-05-1
See presentations of and summary of the event with the same name here.
Download the full publication here:

Revisiting Values and Rights in a Digitalising World.

Juhani Laurinkari, Felix Unger, Zoltan Tefner (editors).

Digitalisaatio, tekoäly ja robotiikka mullistavat kiihtyvällä tahdilla yhteiskuntien arvo- ja oikeusjärjestelmiä. Vaikeita kysymyksiä liittyy esim. digitaaliseen kaupankäyntiin ja virtuaalivaluuttoihin, tiedonvälityksen teknologiaan, sosiaaliseen mediaan ja virtuaalitodellisuuteen, tietoturvaan, verkkovalvontaan, tiedusteluun, robotiikkaan, tekoälyyn, digikoteihin ja digitaaliseen sodankäyntiin. Julkaisu perustuu Kompassin, osuustoimintakeskus Pellervon ja Euroopan tiede- ja taideakatemian 18.9.2018 järjestämän digitalisaatiosymposiumin esitelmiin.

Tiedustelut ja tilaukset: Juhani Laurinkari email: juhani.laurinkari(ät)uef.fi
Lue yhteenveto kirjasta täältä.

EMU: MISTÄ, MINNE, MIKSI?
Esa Erävalo (toim.)

Euroopan unionin tulevaisuuden kannalta keskeistä on miten talous- ja rahaliitto EMU kehittyy. Kestääkö EMU seuraavan kansainvälisen talouskriisin? Kompassi ja Sallux -ajatushautomoiden kustantamassa kirjassa tarkastellaan EMU:n historiaa ja tulevaisuutta monista näkökulmista. Kirjoittajina TT Taneli Lahti (EK), VTT Jaakko Kiander (Ilmarinen); VTT, dosentti Tuomas Malinen (HY/GNS Economics), Esa Erävalo (Kompassi), Dr. Paul Mills (Jubilee Centre), VTT Jouko Jääskeläinen sekä Tapio Luoma-aho.

ISBN 978-952-7289-04-4

Kirjaa on saatavilla ilmaiseksi mm. Kompassin tapahtumissa.  Yksittäiskappaleita voi tilata 12 € toimituskulun hinnalla sähköpostitse: kompassi(ät)kompassi.org Isommista eristä kysy tarjous. Lue kirjan esittely täältä!
Lataa kirja pdf-muodossa täältä:

PUHEENVUOROJA YHTEISÖTALOUDESTA
Esa Erävalo (toim.)

Mikä on osuustoiminnan merkitys Suomen taloudelle ja kehitykselle? Millaisia ovat eri aatteiden ja uskontojen käsitykset taloudesta ja yhteisöllisyydestä? Mitä kaikkea yhteisötalous on, paitsi osuuskuntia? Yhteisötalous on kokemassa uutta nousua. Mitä annettavaa yhteisötaloudella voisi olla 2000-luvun yhteiskunnissa?

Mm. näihin kysymyksiin pyrkii vastaamaan Kompassi ja Sallux -ajatushautomoiden kustantama Puheenvuoroja yhteisötaloudesta -pamfletti. Kirjoittajina ovat VTT Jouko Jääskeläinen, prof. emer. Juhani Laurinkari, prof. emer. Arto Lahti sekä toimitusjohtaja Sami Karhu. Teos perustuu Kompassin ja Osuustoimintakeskus Pellervon järjestämään seminaariin.

Puheenvuoroja yhteisötaloudesta. Esa Erävalo (toim.)
(C) Ajatushautomo Kompassi ry 2018.
ISBN 978-952-7289-02-0
Lataa pdf-versio kirjasta täältä:

ROBOTIIKKA, GEENITEKNIIKKA, ETIIKKA
Esa Erävalo (toim.)

Geenitekniikan ja robotiikan huikean nopea kehitys herättää aiheellisia kysymyksiä edessämme olevista eettisistä haasteista, joihin vastaamista ihmiskunta, yritykset ja lainsäätäjät eivät voi enää kauaa viivyttää. Tieteen tuloksia voidaan käyttää sekä hyvään että pahaan. Uuden tekniikan haasteet ovat eettisiä, ne pitävät sisällään kysymyksen siitä, mitä me olemme ihmisinä…

Robotiikka, geenitekniikka, etiikka -kirja on koottu Kompassin 14.10.2017 järjestämän seminaarin pohjalta. Vaikeisiin kysymyksiin ovat vastauksia etsimässä Aku Visala, Andrea Bertolini, Kirmo Vartiovaara ja Merja Penttilä.

Robotiikka, geenitekniikka, etiikka. Esa Erävalo (toim.)
(C) Ajatushautomo Kompassi ry 2017.
ISBN 978-952-7289-00-6

KANNUSTAVA PERUSTURVA
Isosta Britanniasta malllia  Suomen sosiaaliturvauudistukseen
Asmo Maanselkä

Kannustava perusturva tukee perheiden yhtenäisyyttä ja uuden perheen perustamista. Se huomioi ekologiset tavoitteet ja pienentää asumisen ympäristökuormitusta. Kannustava perusturva on yksinkertainen, yksilö- kohtainen ja ennen kaikkea työhön kannustava. Se tarjoaa avun ja mahdolli- suuden selviytyä tilanteesta, johon työttömyys tai muu elämän kova kohtalo on johtanut. Kannustava perusturva ehkäisee syrjäytymistä. Kannustamalla ahkeruuteen ja yrittämiseen, se mahdollistaa omien kykyjen käyttämisen ja osaamisen yhteiseksi hyväksi. 

Kannustava perusturva on julkaistu myös verkkokirjana. Lue lisää ja lataa kirja.

Kannustava perusturva. Isosta-Britanniasta mallia Suomen sosiaaliturvauudistukseen. Asmo Maanselkä.
(C) Ajatushautomo Kompassi ry 2017.
ISBN 978-952-7289-01-3